Start Adfærd & Adfærdsbehandling Artikler & Trænings tips Hundeforum Fotos Se de seneste nyheder!
 

Basse - Dansk svensk gårdhund - klik på billedet for at se det i stort format.
Basse har gået til træning hos Hanne Maria.

Klik på billedet for at se det i stort format
Træt Berner Sennen efter fri leg til træningen.


Thomas er blevet en skøn og rolig hund.
 
 
Valg af hund
Det svære valg 

Når man skal vælge en ny hund, er det utrolig vigtigt at vide noget om racernes oprindelse og forskellige egenskaber. At vælge en race, som ikke passer ind i familien, er en meget ulykkelig situation . I denne artikel fortæller vi om de overvejelser, man bør gøre sig inden hvalpekøbet, og om de forskellige racers oprindelse og egenskaber
(Artiklen er første gang bragt i Hundeposten nr. 5/2000 - medlemsblad for Klubben for Hyrde-, Kvæg- og Gårdhunde )

Af Søs Dalgaard Jensen og Margit Ketil-Hansen

De fleste kender det at skulle vælge hunderace. Hvad enten det er første gang, man skal have hund, eller hvis man pludselig får lyst til at prøve kræfter med en ny race. Der er mange ting at sætte sig ind i, og det kan være en sand jungle at finde rundt i. Og meninger er der nok af.  
Vi vil derfor forsøge at hjælpe lidt på vej ved dels at sætte fokus på de overvejelser og beslutninger, der skal tages, inden man får en hvalp/hund i huset, dels gennemgå de forskellige racegruppers egenskaber. 

Hundehold - en livsstil

Inden man anskaffer sig en hund, skal man tænke på, at hunden forhåbentlig lever de næste 10-15 år. Det kan blive til mange år med gode og rare oplevelser med hunden. Men også et sandt mareridt, hvis valget af racen og individet er forkert. Der er desværre mange hundeejere, der ikke sætter sig nok ind i racernes oprindelse og egenskaber. Men det er ikke kun ejerne, der bærer skylden for de hunde, som er havnet forkert - nogle opdrættere er ikke gode til at give det sande billede af netop deres race. Det er vigtigt, at den fremtidige hundeejer får en oprigtig beskrivelse af racen, så kan han/hun selv vurdere om disse egenskaber er til at leve med, og om familien har mulighed for at dække hundes behov både fysisk og mentalt. Egenskaber, som er attraktive for nogle mennesker, kan være mindre attraktive for andre.
Også udseendet og størrelsen af hunden er vigtige faktorer, når man skal vælge hund. I dag er der heldigvis mange forskellige hunderacer, så der er noget for enhver smag: store og små, nogle med lang, kort, glat, eller krøllet pels, lange eller korte ben, hænge eller opretstående ører osv.

Undgå at gå galt i byen

Det første, man bør gøre, er at udvælge en eller flere racer, hvor både udseendet og temperamentet passer til familien og en selv. Dernæst skal man finde ud af, hvor meget tid man vil/kan bruge på hunden. Det er også vigtigt at læse litteratur om hundeadfærd, spørge fagfolk indenfor de enkelte områder til råds og opsøge råd og vejledning i de efterhånden mange debatfora, nyhedsgrupper o.l., som findes på Internettet. Det er faktisk ofte virkelig velkvalificerede råd, der gives på nettet. Det er også en god idé at opsøge udstillinger med de udvalgte racer og få en snak med forskellige opdrættere og ejere af de udvalgte racer. Man kan også tage på besøg hos opdrætterne og se de voksne hunde - hvis der er hvalpe, falder man meget let for fristelsen. Men husk at ring og lav en aftale først. Mange opdrættere bliver lidt overrendt af besøgende, som ikke laver forudgående aftaler. Endelig kan du snakke med almindelige hundeejere om deres oplevelser med racen. 

Racekendskab

Et andet helt uundværligt udgangspunkt for både valg af hund og rådgivning om racerne er kendskab til racernes oprindelse og egenskaber. De racer, vi kender i dag, er opdelt i forskellige grupper, alt efter hvad de oprindelig har været brugt til. Vi vil her kort prøve at give et indblik i hundenes forskellige arbejdsbaggrund, racetypiske egenskaber, og sidst men ikke mindst den træningsform der egner sig bedst til den enkelte race. De egenskaber, som er beskrevet under karakteristiske træk, er kun et udpluk af de mange egenskaber, som hundene i de enkelte grupper har. Der vil altid være individer, der afviger fra gruppens standardbeskrivelse. Og der er nogle racer, som er placeret i flere af grupperne, fordi deres arbejdsopgaver trækker sig over flere områder. 

Grav- og rottehunde

TerrierEksempel på racer: Terrier: Cairn-, west highland-, white-, skotsk-, fox-, irsk-, norwich-, nordfolk-, border-, welsh-, yorkshire-, australsk-, tysk jagtterrier m.m., dværg- og mellemsnauzer, dansk/svensk gårdhund, dværg- og mellempincher, gravhunde (alle tre hårlag og typer).  
Disse hunde er specielt lavet til at jage skadedyr som ræve, rotter, mus, grævlinger og vildkatte. Hundene arbejder til dels selvstændigt, men også sammen med jægere.

Karakteristiske træk: Stor interesse for småvildt - dræber byttet. Overmodige. Kort lunte - kan reagere aggressivt ved trusler. Udholdende.
Stor kamplyst. Høj smertetærskel.

Træningsråd: Kan ikke tvinges til at arbejde - man skal motivere hunden meget. Behøver meget mental stimulering, da de er meget aktive. Vigtigt ikke at modarbejde hunden.

Gårdhunde

LeonbergerEksempel på racer: Mange af grav- og rottehundene, mange af de små og middelstore spidshunde, mange af de små hyrdehunde, welsh corgi, schipperke, keeshond, leonberger, de fire sennnenhunde, hovawart, broholmer, schipperke, picard, welsh corgi, m.m..
Disse hunde har været brugt til forskellige arbejdsopgaver på gårdene, blandt andet til at vogte gården og ejendommen. Nogle af racerne har også været brugt til jagt.

Karakteristiske træk: Noget jagtinstinkt. Vogter revir. Selvstændige. Livlige og energiske. Kan udvise aggressivitet mod andre hunde som voksne.

Træningsråd: Kan ikke tvinges til at arbejde - man skal motivere hundene meget. Behøver meget mental stimulering, da de er meget aktive. Vigtigt ikke at modarbejde hunden. Sæt venlige, men konsekvente grænser. Kan have svært ved at holde koncentrationen på træningsbanen i længere tid ad gangen.  

Fåre- og kvæghyrdende hunde

Eksempel på racer: Australsk cattledog, australsk shepard, briard, border collie, collie, bearded collie, shetland shepdog, tervueren, groenendael, australsk kelpi, tibetansk terrier, bouvier de flandres, schæfer, islands fårehund, norsk buhund, finsk lapphund, welsh corgi, cao de fil de San Miquel, catalansk hyrdehund, hollandsk hyrdehund, beauceron, puli, PON, mudi, picard, pyrenæisk hyrdehund m.m.
Disse hunde er blevet brugt - nogle bruges stadig - til at samle og drive en dyreflok over længere strækninger samt lettere vagtopgaver.

Karakteristiske træk: Lette, hurtige hyrdehunde. Selvstændige, aktive, søger arbejde. Meget udholdende. Høj smertetærskel i arbejdssituationer, men kan ellers være følsomme specielt med pelsen. Ekstremt samarbejdsvillige, afhængig af "flokken". Leger meget voldsomt ved hjælp af deres hyrdeinstinkt - kan skræmme andre hunde.

Træningsråd: Ingen bold- eller pindekast. Mange arbejdsopgaver. Mange fysiske og mentale opgaver. Vær bevidst om vores kropsholdning under træning. 

Vogter-hunde

Eksempel på racer: Sct. bernhardshunde, maremma, pyrennerhund, old english sheepdog, rottweiler, boxer, rhodesian ridgeback, sennenhundene , centralasiatisk owtscharka, kaukasisk hyrdehund, sydrussisk owtscharka, kuvasz, kommondor, cao de serra da Estrela, picard, m.m. 
Disse hunde er hovedsageligt avlet til vogte og forsvare flokken mod rovdyr og tyve. De er vant til at bo udenfor med dyreflokken og har normalt ikke meget menneskekontakt ud over hyrden.

Karakteristiske træk: Meget modige, ikke bange. Meget selvstændige, er ikke meget for at indordne sig - ubestikkelige. Meget stærkt territorieforsvar. Vogter skarpt, bider uden at advare først. Enemandshund. En del af især de østeuropæiske racer er kun for folk med meget stor viden om hunde.  

Træningsråd: For at styrke deres muskler bør man gå ture i kuperet terræn. Rolige bevægelser ved berøring. Konsekvent opdragelse fra starten. Ingen kamplege. Kræver meget arbejde fysisk og mentalt. Træn feltsøg, rondering og spor. 

Politi- og tjenestehunde

Eksempel på racer: Schæfer, dobermann, rottweiler, riesenschnauzer, airdale terrier, bouvier des flandres, tervueren, groendael, sort russisk terrier m.m.
Igennem de seneste århundreder er politiet og militæret begyndt at bruge hunde, der tidligere har været brugt i landbruget, som tjenestehunde. Enkelte racer som den sort russiske terrier er decideret fremavlet til dette formål. Deres opgaver har været og er stadig bevogtning, patruljering, forsvar af føreren, sporarbejde m.m.
Karakteristiske træk: Hundene er avlet til forsvarsarbejde. De er modige og selvsikre. De er fysisk og mentalt udholdende og bør være nervefaste. Aktive og har behov for mange arbejdsopgaver. Gode vogteregenskaber. De skal advare, før de bider. Samarbejdsvillige og trofaste. Kan udvise aggressivitet mod andre hunde som voksne.

Træningsråd: Ingen kamplege. Rolige, venlig og konsekvent opdragelse fra starten. Mange arbejdsopgaver - de kan lide alt slags arbejde - spor, lydighed, agility, redningshundearbejde osv. Mange fysiske og mentale opgaver hver dag. 

Apporterende fuglehunde

Eksempel på racer: Alle retrievere: labrador, golden, flatcoated, curly coated, chesapeake bay, nova scotia dock tolling, puddle, newfoundlænder, kontinental landseer m.m.
Disse hunde bruges til at apportere skudt vildt, som ligger på land eller i vandet. Hunden skal spontant apportere byttet og bringe det tilbage til jægeren. Hunden må ikke tygge i byttet, og skal derfor have en "blød mund". 

Karakteristiske træk: Ofte stor interesse i at bære. Meget glade for vand. Skal kunne hvile længe - og arbejde koncentreret i kortere perioder. Meget samarbejdsvillige, behagesyge. Overseksuelle.

Træningsråd: Lad dem bade og bære. Beløn dem med at lade dem bære ting i munden. Ingen kamplege. Træn feltsøg, rondering, svømning og spor. Disse hunde er gode all-roundhunde.

Stødende og apporterende fuglehunde

Eksempel på racer: Eng. cocker spaniel, eng. springer spaniel, amerikansk cocker spaniel, field spaniel, sussex spaniel, clumber spaniel, welsh springer spaniel, cavalie king charles spaniel, tysk vagtelhund m.m.
Disse hunde søger efter fugle i zig-zag-slag i en afstand af ca. 30 m. fra jægeren. Får fuglene til at lette, så jægeren kan skyde dem. Apporterer derefter byttet. Skal også kunne arbejde i vand.
Karakteristiske træk: Stor duftinteresse. Stor vildtinteresse, især for fugle. Vil gerne bære. Livligt temperament - lette at stresse.

Træningsråd: Kræver meget motion. Rolige bevægelser under træning. Kan blive rastløse og stressede, hvis de ikke aktiveres rigtigt. Træn spor, feltsøg, agility, apportering og lad dem evt. trække lette vogne.

Stående fuglehunde

Eksempel på racer: Breton, engelsk setter, irsk setter, vizla, weimaraner, spinone, pointer.
Disse hunde søger efter fugle i høj fart med næsen mod vinden. Når hunden får kontakt med fuglen, skal den tage stand. Hunden skal også helst apportere den nedskudte fugl tilbage til jægeren.
Karakteristiske træk: Stor duftinteresse. Stor vildtinteresse, især for fugle. Hurtige, meget udholdende. Bevæger sig meget langt væk fra hundeføreren. 

Træningsråd: Skal have meget arbejde. Træn ved at cykle, trække vogn, gå spor, rondering. Brug aldrig træapporter til disse hunde. Er gode at bruge fløjte på. Har stort behov for at løbe frit. Har et synsfelt på over 200 grader.

Glammende jagthunde

Eksempel på racer: Beagle, engelsk basset, basset griffon, gravhunde, engelsk blodhund, hannoveransk og bayersk vildtsporhund.
Disse hunde følger efter vildtet i flere timer med en vedvarende gøen. Jægeren følger efter lyden, ofte til hest, og nedlægger byttet, når det er indenfor skudvidde. Disse hunde arbejder ofte sammen i flok - kaldes også packhounds.
Karakteristiske træk: Ekstremt interesseret i duft. Stor interesse for klov- og pelsvildt. Svære at stoppe i deres gøen. Stor flokfølelse. 

Træningsråd: Stor duftinteresse. Gø og hyl må ikke straffes. Undgå konflikt om bytte - afled hunden i stedet. Svære at have løse. Træn sweiss -spor. Kræver meget motion.

Hurtigt drivende jagthunde

Eksempel på racer: Basenji, borzoi, rhodesian ridgeback, wippet, auganske mynde, irsk ulvehund, skotsk hjortehund, saluki, greyhound m.m. 
Disse hunde bruges til alle typer vildt. De jager ved hjælp af synet og bruger ingen lyd.

Karakteristiske træk: Stor vildtinteresse. Løber vildtet op. Hvis de fanger det, dræber de det. Meget selvstændige - svære at træne. Svære at slippe løse. Reserverede over for fremmede.

Træningsråd: Lad ikke disse hunde lege med små racer. Der er stor chance for, at de opfatter dem som byttedyr. Kræver stor motivation for at ville samarbejde. Træn spor og masser af samarbejde.

Stillende jagthunde

Eksempel på racer: Akita inu, basenji, finsk lapphund, karelsk bjørnehund, jæmthund, lundehund, irsk ulvehund, skotsk hjortehund, rhodesian ridgeback, grand danois, tysk jagtterrier m.m.
Disse hunde jager store dyr (elg, bjørne), som den ved hjælp af gøen eller på anden måde fastholder, indtil jægeren når frem.

Karakteristiske træk: Er meget selvstændige. Løber som regel langt væk på gåture, hvis de får lov til at være løse. Modige og skarpe. Har tendens til at gø. Stor aggression som voksne.

Træningsråd: Kræver stor motivation for at ville samarbejde. Træn ikke for lang tid af gangen, da de hurtigt mister interessen. Ingen kamplege. Træn søge og sporarbejde.

Tempel- og alarmhunde

Eksempel på racer: Ihasa Apso, chow chow, pekingeser, pomeranian, king charles spaniel, malteser, tibetansk spaniel, papillion, chihuahua, bichon frisé, fransk bulldog, mops , dværgpuddel, m.m.
  Disse hunde er alle selskabshunde, og deres oprindelse går ca. 4.000 år tilbage. De har været anvendt som selskabs-, skøde-, og tempelhunde. De har også haft en vagtfunktion, idet de skulle løbe frem og gø, når der kom fremmede.

Karakteristiske træk: Tidligt udviklede. Modige, selvsikre. Stolte, værdige. Stort behov for kropskontakt.

Træningsråd: Lav masser af kontaktøvelser. Disse hunde kan godt lide at have øjenkontakt. 

Kamp- og vagthunde

Eksempel på racer: Akita inu, visse mastiffer, pitbull m.m.
Disse hunde har været brugt til hunde- og tyrekampe og som krigs- og stridshunde.

Karakteristiske træk: Meget modige - ikke angste. Enormt egenrådige og selvstændige. Kan tage lang tid, inden kamplysten tændes. Starter næsten aldrig slagsmål, men lader sig gerne provokere. Er meget hengivne mod familien.

Træningsråd: Ingen træklege eller pindekast. Kræver socialisering på mennesker og hunde hele livet. Ikke en god idé at lade hundene lege med hinanden. Spor er godt at træne med disse hunde.

Træk- og slædehunde

Eksempel på racer: Akita inu, sibirian husky, alaskan malamute, samojede, grønlandshund, m.m.
Disse hunde er blevet brugt til at spænde foran slæden og transportere mennesker eller anden form for last over områder med meget sne eller is.

Karakteristiske træk: Meget vildtinteresserede - og de dræber det vildt, de finder. Meget udholdende over lange distancer. Stor flokfølelse. Tåler meget kulde - stor smertetærskel.

Træningsråd: Meget fysisk motion - cykle, trække, svømme m.m. Sportræning, da dette foregår i snor. Vælg en træningsform, som stimulerer deres drifter - alle former for lydighed er ofte for kedelige.

Tilbaqe til artikler

 
  Start | Adfærd | Artikler | Forum | Fotos | Nyheder (c) Hundeskolen Trofast 2008